Vara, cea mai mare problema a PC-urilor / laptop-urilor, este supraincalzirea procesorului (CPU). Atunci cand cooler-ul (ventilatorul) nu mai face fata si temperatura pe CPU ajunge sa fie la limita impusa de BIOS, calculatorul se restarteaza sau se inchide automat. De regula la incalzirea CPU pot sta cativa factori…
1. Cooler-ul de pe procesor este plin de praf si de scame, lucru care impiedica ventilatorul sa ajunga la turatia optima pentru a face racirea CPU. Se recomanda sa deschideti carcasa PC-ului si sa aspirati / curatati ventilatorul.
2. Temperatura din camera / birou a depasit 30 grade, iar cooler-ul nu mai poate raci aerul trimis pe CPU. Pentru PC-urile a caror carcasa permite montarea unui cooler suplimentar (ventilator de carcasa), ar fi o solutie.
3. Lucrul cu aplicatii / jocuri care imping CPU aproape de valorile maxime (100%) pe termen lung. Turatia maxima permisa de cooler este prea mica ca sa poata face racirea CPU.
Pe majoritatea sistemelor, pentru a seta temperatura maxima si pentru a vedea valoarea temperaturii, utilizatorii trebuie sa intre in BIOS, lucru care inseamna un restart si timp pierdut.
Iata o aplicatie (hardware monitor) care nu necesita instalare, si care va ajuta sa aflati in timp real temperatura CPU, valoarea maxima permisa, frecventa, tipul procesorului / procesoarelor, socket-ul si cat la suta (%) din capacitatea maxima, este solicitat CPU.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu