Turnul Primăriei a fost deschis publicului ieri, când aproximativ 50 de persoane au vizitat cel mai nou obiectiv turistic din Oradea. Astăzi, alte 40 de persoane au urcat cele 250 de trepte pentru a vedea orașul de pe Criș de la înălțime.
Vizitarea obiectivului turistic se face în grupuri programate, de maximum 15 persoane, doar cu ghidaj de specialitate. "Momentan însoţirea vizitatorilor în turn este asigurată de personalul de deservire al primăriei, urmând ca în perioada imediat următoare, ghidajul să fie asigurat de o persoană specializată", spune Mirela Macra, reprezentantul Primăriei Oradea. În Turnul Primăriei, la cota cea mai înaltă, este amplasat un telescop care funcţionează cu monede de 50 de bani.
Vizite doar cu programare
Orădenii sau turiștii care vor să viziteze Turnul Primăriei, trebuie să se programeze cu cel puțin o zi înainte. Programările se fac prin telefon, la numărul 0259.437.000, zilnic între orele 7.30-15.30 sau prin email - primarie@oradea.ro. Programul de vizite este de vineri până duminică între orele 9.30 - 16.30 (pe perioada sezonului rece) și între orele 9.30 - 19.30 (în perioada sezonului cald). "Turnul Primăriei se poate vizita şi în cursul săptămânii, de luni până joi, pe baza unei programări anticipate", a precizat Mirela Macra. .
Închis de sărbători
Turnul va fi închis în zilele de sărbători legale: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august, 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. Primăria Oradea nu percepe taxă pentru fotografieri şi filmări video, însă fotografierea şi filmările profesionale în cadrul muzeului turnului se fac pe bază de solicitare scrisă, cu cel puţin o săptămână înainte de realizarea acestora."Nu se pot realiza fotografii şi filmări pentru evenimente cu caracter privat: nuntă, botez etc", a mai adăugat reprezentantul primăriei.
Regulile de vizitare
Cei care vor să urce în turn au de respectat următoarele: să asculte regulile de acces şi vizitare stabilite de către administrator, să prezinte biletul de acces la intrare, să folosească garderoba pentru haine şi bagaje, este interzis accesul cu mâncare şi băutură în Turnul Primăriei, este interzis părăsirea grupului pe parcursul vizitei, este interzis aruncarea cu diverse obiecte de la înălţime și expunerea peste balustradă. Vizitarea turnului, nu este recomandată persoanele care au rău de înălţime !
Renovat pentru turiști
Turnul Primăriei face parte dintr-un monument istoric, construit în anii 1902-1903 de arhitectului Rimanoczy Kalman. Renovarea a fost făcută pentru a introduce turnul în circuitul turistic al orașului și s-a realizat după schițele arhitectului Ernest Pafka. Alături de renovarea scărilor vechi de peste o sută de ani s-au construit trepte noi de acces în turn, de la parter până la etajul al doilea și s-a reparat mecanismul ceasului. Renovările au început în luna mai a anului 2010 iar investiția se ridică la peste 40.000 de euro. De acum, turiștii și orădenii se pot bucura de panorama orașului de la o înălțime de 46 de metri.
In primul rand am avut rolul de editor pentru a face acest proiect despre turnul primariei oradea.
eu am contribuit la acest proiect cu imagin cu turnu si multe detalii despre acesta.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereGroaznic frate. In primul rand am avut rolul de editor pentru a face acest proiect despre turnul primariei oradea. eu am contribuit la acest proiect cu imagin cu turnu si multe detalii despre acesta.
RăspundețiȘtergeree ok
RăspundețiȘtergereGood
RăspundețiȘtergerecam mult si inutil
RăspundețiȘtergereprea lung si cu destule greseli
RăspundețiȘtergeree bine
RăspundețiȘtergereai depasit baremu de cuvinte
RăspundețiȘtergereai scris ft mult, dar e bn
RăspundețiȘtergeree ok
RăspundețiȘtergereFail.
RăspundețiȘtergereii ok
RăspundețiȘtergereai scris mult:P
RăspundețiȘtergere